Կոճապղպեղն իջեցնու՞մ է արյան շաքարի մակարդակը․ Հիշեք մեկընդմիշտ

Կոճապղպեղն իջեցնու՞մ է արյան շաքարի մակարդակը․ Հիշեք մեկընդմիշտ

Արդեն բազմաթիվ ուսումնասիրություններ կան, որոնք հաստատում են, որ համեմունքներ են պետք ոչ միայն այս կամ այն ​​ուտեստն ավելի համեղ դարձնելու համար։ Նրանք ունեն օգտակար առողջարար հատկություններ: Իսկ ինչ վերաբերում է արյան մեջ շաքարի մակարդակի իջեցմանը և ինսուլինի նկատմամբ զգայունության բարելավմանը, շատերը խորհուրդ են տալիս դարչին օգտագործել, հայտնում է Sports.kz-ը՝ Unian.net-ին հղումով։

Բայց եթե կենտրոնանաք միայն դարչինի վրա, կարող եք բաց թողնել այլ համեմունքներ, որոնք նույնպես կարող են արդյունավետ լինել, գրում է գրանցված դիետոլոգ Բարբի Սերվոնին Eating Well-ում: Նրա ընտրությունը կոճապղպեղն է, որը դարչինի պես ջերմացնող է։

Ինչպես կոճապղպեղն օգնում է նվազեցնել արյան շաքարը

Կոճապղպեղն իր հզոր հատկությունների շնորհիվ գլխավորում է ցուցակը: Կոճապղպեղը պարունակում է հզոր պոլիֆենոլներ, ինչպիսիք են gingerol-ը, որոնք պայքարում են բորբոքման դեմ, ինչը կարող է անուղղակիորեն օգնել արյան շաքարի մակարդակի հավասարակշռմանը, ասում է Կանչան Կոյան, PhD, Spice Spice Baby-ի հեղինակը:

«Բորբոքումը կապված է ինսուլինի դիմադրության և արյան շաքարի վատ վերահսկման հետ: Այսպիսով, բորբոքումը հավասարակշռելն այնպիսի համեմունքներով, ինչպիսին է կոճապղպեղը, կարող է դրական ազդեցություն ունենալ շաքարի մակարդակի վրա»,- նշում է նա՝ հավելելով, որ կապը հաստատելու համար ավելի շատ հետազոտություններ են անհրաժեշտ։

2024 թվականին Nutrients ամսագրում հրապարակված մետա-վերլուծությունը ուսումնասիրել է միջերկրածովյան սննդակարգում սովորական խոտաբույսերի և համեմունքների ազդեցությունը՝ սև չաման, մեխակ, մաղադանոս, զաֆրան, ուրց, կոճապղպեղ, սև պղպեղ, խնկունի, քրքում, ռեհան, օրեգանո և դարչին տիպի շաքարային դիաբետի 2-րդ տիպի մարդկանց արյան շաքարի մակարդակը:

Կոճապղպեղը, կուրկումինը, զաֆրանը և դարչինը զգալիորեն նվազեցրին արյան շաքարի մակարդակը ծոմ պահելու ժամանակ, մինչդեռ սև չամանն ու կոճապղպեղը նվազեցրին A1C-ն և նվազեցրին ինսուլինի մակարդակը: Կոճապղպեղի հավելումները (օրական 600-ից 3000 միլիգրամ) միակ համեմունքն էր, որը զգալի ազդեցություն ունեցավ բոլոր երեք չափված փոփոխականների վրա:

Համեմատության համար նշենք, որ 1000 մգ կոճապղպեղը մոտավորապես կես թեյի գդալ աղացած կոճապղպեղ է կամ 1 թեյի գդալ քերած հում կոճապղպեղ:

«Որոշ ուսումնասիրություններ ցույց են տալիս, որ կոճապղպեղը կարող է դրականորեն ազդել արյան շաքարի մակարդակի վրա՝ բարելավելով ինսուլինի զգայունությունը և դանդաղեցնելով ածխաջրերի մարսողությունը, ինչը հանգեցնում է արյան շաքարի ավելի փոքր աճի ուտելուց հետո», - ասում է գրանցված դիետոլոգ Կուլետ Միկոն: Բացի այդ, ուսումնասիրությունները ցույց են տվել, որ կոճապղպեղը դրական ազդեցություն ունի խոլեստերինի մակարդակի վրա։

Միակ նախազգուշացումը այն է, որ եթե դուք այրոց ունեք, կոճապղպեղի չափից շատ օգտագործումը կարող է վատթարացնել ձեր ախտանիշները: