Կոճապղպեղն իջեցնու՞մ է արյան շաքարի մակարդակը․ Հիշեք մեկընդմիշտ

Արդեն բազմաթիվ ուսումնասիրություններ կան, որոնք հաստատում են, որ համեմունքներ են պետք ոչ միայն այս կամ այն ուտեստն ավելի համեղ դարձնելու համար։ Նրանք ունեն օգտակար առողջարար հատկություններ: Իսկ ինչ վերաբերում է արյան մեջ շաքարի մակարդակի իջեցմանը և ինսուլինի նկատմամբ զգայունության բարելավմանը, շատերը խորհուրդ են տալիս դարչին օգտագործել, հայտնում է Sports.kz-ը՝ Unian.net-ին հղումով։
Բայց եթե կենտրոնանաք միայն դարչինի վրա, կարող եք բաց թողնել այլ համեմունքներ, որոնք նույնպես կարող են արդյունավետ լինել, գրում է գրանցված դիետոլոգ Բարբի Սերվոնին Eating Well-ում: Նրա ընտրությունը կոճապղպեղն է, որը դարչինի պես ջերմացնող է։
Ինչպես կոճապղպեղն օգնում է նվազեցնել արյան շաքարը
Կոճապղպեղն իր հզոր հատկությունների շնորհիվ գլխավորում է ցուցակը: Կոճապղպեղը պարունակում է հզոր պոլիֆենոլներ, ինչպիսիք են gingerol-ը, որոնք պայքարում են բորբոքման դեմ, ինչը կարող է անուղղակիորեն օգնել արյան շաքարի մակարդակի հավասարակշռմանը, ասում է Կանչան Կոյան, PhD, Spice Spice Baby-ի հեղինակը:
«Բորբոքումը կապված է ինսուլինի դիմադրության և արյան շաքարի վատ վերահսկման հետ: Այսպիսով, բորբոքումը հավասարակշռելն այնպիսի համեմունքներով, ինչպիսին է կոճապղպեղը, կարող է դրական ազդեցություն ունենալ շաքարի մակարդակի վրա»,- նշում է նա՝ հավելելով, որ կապը հաստատելու համար ավելի շատ հետազոտություններ են անհրաժեշտ։
2024 թվականին Nutrients ամսագրում հրապարակված մետա-վերլուծությունը ուսումնասիրել է միջերկրածովյան սննդակարգում սովորական խոտաբույսերի և համեմունքների ազդեցությունը՝ սև չաման, մեխակ, մաղադանոս, զաֆրան, ուրց, կոճապղպեղ, սև պղպեղ, խնկունի, քրքում, ռեհան, օրեգանո և դարչին տիպի շաքարային դիաբետի 2-րդ տիպի մարդկանց արյան շաքարի մակարդակը:
Կոճապղպեղը, կուրկումինը, զաֆրանը և դարչինը զգալիորեն նվազեցրին արյան շաքարի մակարդակը ծոմ պահելու ժամանակ, մինչդեռ սև չամանն ու կոճապղպեղը նվազեցրին A1C-ն և նվազեցրին ինսուլինի մակարդակը: Կոճապղպեղի հավելումները (օրական 600-ից 3000 միլիգրամ) միակ համեմունքն էր, որը զգալի ազդեցություն ունեցավ բոլոր երեք չափված փոփոխականների վրա:
Համեմատության համար նշենք, որ 1000 մգ կոճապղպեղը մոտավորապես կես թեյի գդալ աղացած կոճապղպեղ է կամ 1 թեյի գդալ քերած հում կոճապղպեղ:
«Որոշ ուսումնասիրություններ ցույց են տալիս, որ կոճապղպեղը կարող է դրականորեն ազդել արյան շաքարի մակարդակի վրա՝ բարելավելով ինսուլինի զգայունությունը և դանդաղեցնելով ածխաջրերի մարսողությունը, ինչը հանգեցնում է արյան շաքարի ավելի փոքր աճի ուտելուց հետո», - ասում է գրանցված դիետոլոգ Կուլետ Միկոն: Բացի այդ, ուսումնասիրությունները ցույց են տվել, որ կոճապղպեղը դրական ազդեցություն ունի խոլեստերինի մակարդակի վրա։
Միակ նախազգուշացումը այն է, որ եթե դուք այրոց ունեք, կոճապղպեղի չափից շատ օգտագործումը կարող է վատթարացնել ձեր ախտանիշները: