Ինչ է «սեյշելյան ընկույզը» և որոնք են դրա օգտակար հատկությունները

Ինչ է «սեյշելյան ընկույզը» և որոնք են դրա օգտակար հատկությունները

Ամենամեծ պտուղը, որը կրում է ընկույզ անվանումը հանդիսանում է սեյշելյան արմավենու պտուղը՝ «սեյշելյան ընկույզը»: Այս ընկույզի քաշը հասնում է 30 կգ, իսկ հասունացման ժամանակահատվածը՝ 10 տարի է։

Աֆրիկյան երաժշտական գործիք՝ ախոկո պատրաստված է ընկույզներից, որոնք կապված են փայտե ձողին։

Ավստրալիական ընկույզ մակադամիան, որը ծառայել է տեղական բնիկների երբեմնի կարևոր սննդի աղբյուր, այժմ համարվում է դելիկատես և աշխարհում զբաղեցնում է առաջին տեղը իր գնային արժեքով (մոտ 30 դոլար 1 կգ-ի համար):

Մակադամիայի ընդանուր բերքատվությունը կազմում է շուրջ 40 հազար տոննա։ Բացի Ավստրալիայից,մակադամիան մշակվում է Բրազիլիայում, ՀԱՀ-ում և ԱՄՆ-ում։

Ինչպես է աճում սեյշելյան ընկույզը (Coco de mer)

Coco de mer-ը հաճախ անվանում են կրկնակի պտղատու կոկոս, բայց այս ընկույզն ամենևին էլ այդպես չէ: Անսովոր ընկույզը աճում է հովհար արմավենու վրա, որը կա՛մ արու է, կա՛մ էգ, իսկ կոկոսը փետրավոր արմավենու պտուղն է, որի ծառը երկսեռ է: Սեյշելյան կղզին ունի հարթ, երկու սանտիմետր հաստությամբ, շագանակագույն արտաքին մաշկ, որը ճաքում և ընկնում է: Ներսում կա ևս մեկ հաստ, դեղնականաչավուն պատյան, որը բաղկացած է մի քանի բլիթներից։ Ամենից հաճախ պտուղը բաղկացած է երկու բլթակներից, երբեմն երեքից, իսկ շատ հազվադեպ՝ վեցից։

Ընկույզն առավելագույն չափի է հասնում 10-12 ամսականում և հենց այդ ժամանակ է այն ուտում Սեյշելյան կղզիների բնակիչները։ Ընկույզի ներսը պարունակում է գրեթե անգույն և անհամ միջուկ, երբեմն՝ ընկույզի համով, որը խտությամբ նման է դոնդողի։ Մեկ տարի անց այս միջուկը աստիճանաբար սկսում է կարծրանալ և վերածվում փղոսկրի նմանվող հյուսվածքի։ Սեյշելյան կղզիների բնակիչների համար դոնդողանման միջուկն իսկական նրբություն է։
Ապրանքը ունի հետևյալը սննդային արժեքը (100 գ սեյշելյան պարունակում է).
•    ճարպեր - 72 գ;
•    սպիտակուցներ - 9,2 գ;
•    ածխաջրեր - 4,3 գ:
Մարմննի համար օգտակար հատկությունները 
Եզակի բաղադրության շնորհիվ այս ընկույզների օգուտները կարող են լինել շատ մեծ և, ամենակարևորը, բազմակողմանի, քանի որ դրանք նպաստում են մարդու բազմաթիվ օրգանների և համակարգերի աշխատանքի նորմալացմանը:
Այս ապրանքի անհերքելի օգտակար հատկությունների թվում են հետևյալը.
•    Բարձրացնում է իմունիտետը։
•    Նորմալացնում է խոլեստերինի մակարդակը։
•    Կանխում է քաղցկեղի առաջացումը և զարգացումը։
•    Դանդաղեցնում է բջիջների և ամբողջ օրգանիզմի ծերացումը։
•    Բարենպաստորեն ազդում է տեսողության վրա և գերազանց է պրոֆիլակտիկ աչքի բազմաթիվ հիվանդություններից։
•    Այն մաքրում է արյունը և արյունատար անոթները վնասակար նյութերից։
•    Ամրացնում է սրտի համակարգը։
•    Նորմալացնում է լյարդի աշխատանքը.
•    Լավ է երիկամների համար.
•    Կանխում է բերիբերիի առաջացումը։
•    Արդյունավետ է ավելորդ ֆիզիկական ուժի հետևանքով առաջացած հոգնածության և թուլության դեմ:
•    Բարձրացնում է սեռական ցանկությունը.
•    Կանխում է աթերոսկլերոզը և երակների վարիկոզը։