Ինչով է վտանգավոր վիտամին C-ի պակասը

Ինչով է վտանգավոր վիտամին C-ի պակասը

Վիտամին C-ն (ասկորբինաթթու) մարդու օրգանիզմ է մտնում միայն դրսից, սակայն այն կենսական նշանակություն ունի, ասել է մաշկաբան, կոսմետոլոգ, սննդաբան Սաբինա Բայրամովան։ Նա բժիշկ Փիթերի հետ զրույցում զգուշացրել է վիտամինի պակասի հետեւանքների մասին։

Ըստ Բայրամովայի՝ վիտամին C-ն կարևոր դեր է խաղում իմունային նորմալ ֆունկցիայի պահպանման համար. այն անհրաժեշտ է սպիտակ արյան բջիջների արտադրության համար՝ իմունային պատասխանի կարևոր բաղադրիչ, և նպաստում է հակամարմինների արտադրությանը, որոնք օգնում են պայքարել վիրուսների և բակտերիաների դեմ: «Բացի այդ, ասկորբինաթթուն անհրաժեշտ է կոլագենի՝ սպիտակուցի ձևավորման համար, որը մաշկի, ոսկորների և շարակցական հյուսվածքի կառուցվածքի մի մասն է, անհրաժեշտ է հյուսվածքների առաձգականությունը բարձրացնելու և վերքերի ապաքինման համար»,- ընդգծել է բժիշկը։

«Ասկորբինաթթվի պակասը սպառնում է կարմրախտի զարգացմանը՝ հիվանդություն, որը բնութագրվում է լնդերի արյունահոսությամբ, ատամների կորստով և ոսկորների և շարակցական հյուսվածքների թուլացմամբ»,- զգուշացրել է Բայրամովան։ Նաև վիտամինի պակասը հանգեցնում է վարակների նկատմամբ զգայունության բարձրացման, վերքերի հետաձգման, մաշկի և մազերի վատթարացման, հրահրում է սրտի և անոթային հիվանդությունների առաջընթաց, ոսկրային հյուսվածքի թուլացում ու քաղցկեղի տարբեր տեսակների ռիսկի բարձրացում։ .

Բայրամովան պարզաբանել է, որ ամենաշատ ասկորբինաթթուն կա թարմ մրգերի և բանջարեղենի մեջ՝ գրեթե բոլոր ցիտրուսային մրգերը, հատապտուղները, հատկապես՝ սև հաղարջը, ելակը, ազնվամորին, սպանախը, բրոկկոլին, կաղամբը, կանաչ պղպեղը։