Մի կերեք, կհիվանդանաք. բժիշկը թվարկել է ամենավնասակար մթերքները

Մի կերեք, կհիվանդանաք. բժիշկը թվարկել է ամենավնասակար մթերքները

Այնպիսի մթերքները, ինչպիսիք են արագ սնունդը, տապակած կարտոֆիլը և մակարոնեղենը, բացասաբար են անդրադառնում մարդու կազմվածքի վրա, ուստի դրանք պետք է ամբողջությամբ հրաժարվել: NEWS.ru-ի հետ զրույցում ասել է սննդաբան Սոֆյա Կովանովան։

Նրա խոսքով՝ նույն ցանկին կարելի է ավելացնել ալկոհոլը, գազավորված ըմպելիքը, քաղցրավենիքը և սուշին։

Կարտոֆիլը պարունակում է օսլա, որը եփելիս ավելացնում է ճաշատեսակի կալորիականությունը։ Կարելի է ուտել, բայց ոչ տապակած։ Եռացնել իր բաճկոնով և սառչել։ Այս տարբերակը կունենա ավելի քիչ կալորիա:

«Մակարոնեղեն - երկրորդ կարգի ցորենի սովորական կոմպոզիցիաները շատ ավելի կալորիական են, քան կոշտ արտադրանքները: Վերջիններս ավելի լավ է մի փոքր եփել, այսինքն՝ եփել ալ դենտե, բջջանյութի պատճառով ճաշատեսակի կալորիականությունը ավելի քիչ կլինի»,- նշել է փորձագետը։

Էթանոլը, որը պարունակվում է ալկոհոլի մեջ, քայքայում է մկանային և նյարդային հյուսվածքը, ինչպես նաև պահպանում է ջուրը։ «Այս ամենը բացասաբար է անդրադառնում նիհարելու գործընթացի վրա և թունավորում բացարձակապես բոլոր օրգաններն ու համակարգերը»,- շեշտել է սննդաբանը։

«Խուսափեք արագ սննդից՝ կարտոֆիլ ֆրի, հոթ-դոգ, բուրգեր, շաուրմա և փողոցային այլ սնունդ: Այն չափազանց բարձր է կալորիականությամբ և ամբողջովին զուրկ է սննդանյութերից: Սուշի, ռուլետներ՝ բրինձը կպչուն դարձնելու համար դրան ավելացնում են մեծ քանակությամբ շաքար, սոյայի սոուսը շատ մեծ քանակությամբ աղ է պարունակում, այտուցը երաշխավորված է»,- զգուշացրել է Կովանովան։

Բժիշկը նշել է, որ գազավորված ըմպելիքները, ըստ էության, ջուր են շաքարով, նույնիսկ եթե գրված է «զրո», քանի որ «սա ուղեղի վրա ազդելու հնարք է»:

«Քաղցրավենիքները, ինչպիսիք են կոնֆետները, ախորժակ են առաջացնում, ինչպես նաև մեծ քանակությամբ կալորիաներ են պարունակում, ուստի պետք է խուսափել դրանցից»,- եզրափակել է Կովանովան։