Ոսկորների հետ խնդիրներ չեն լինի. նշվել է 6 արդյունավետ մթերք

Ոսկորների առողջությունը պահպանող սնունդը կարևոր է կյանքի բոլոր փուլերում։ 50 տարեկանից բարձր մեծահասակների մոտ 43%-ը կոնքերի և ողնաշարի շրջանում ունի ցածր ոսկրային զանգված, ինչը կարող է հանգեցնել օստեոպորոզի։
«Eating Well»-ը գրել է, որ միջերկրածովյան դիետան հարուստ է սննդարար նյութերով, որոնք նպաստում են ոսկորների առողջությանը։
«Միջերկրածովյան դիետան կենտրոնանում է նվազագույն վերամշակված, ամբողջական սննդամթերքի, ինչպիսիք են մրգերը, բանջարեղենը, լոբազգիները, լոբազգիները և ամբողջական հացահատիկները, ինչպես նաև ընկույզից, ձիթապտղի յուղից և յուղոտ ձկից ստացված առողջ ճարպերի վրա», - ասել է սննդաբան Մենդի Թայլերը:
Սննդակարգի հիմնական սննդամթերքներից շատերը պարունակում են կալցիում, վիտամին D և կալիում, որոնք նպաստում են ոսկորների առողջությանը։ Կաթնամթերքը, մասնավորապես՝ ֆերմենտացված կաթնամթերքը, նույնպես սննդակարգի կարևոր բաղադրիչ է ոսկրային զանգվածի ամրացման համար։
Սարդիններ, անչոուսներ և այլ յուղոտ ձկներ
«Պահածոյացված սարդիններն ու անչոուսները հարուստ են կալցիումով, որը նպաստում է ոսկրային խտության և ամրության կառուցմանը», - ասել է Քելլի Փաուերսը։
Միջերկրածովյան սննդակարգում ձուկը սպիտակուցի և չհագեցած ճարպերի հիմնական աղբյուրն է։ Ձկների այլ տեսակները նույնպես պարունակում են առողջ ոսկորների համար անհրաժեշտ սննդանյութեր։
«Ճարպոտ ձկները, ինչպիսիք են սաղմոնը, սկումբրիան, թյունոսը և սարդինը, պարունակում են մեծ քանակությամբ վիտամին D, որը օգնում է մարմնին արդյունավետորեն կլանել կալցիումը», - նշել է Փաուերսը:
Տերևավոր կանաչեղեն
Փաուերսը կանաչեղենի մեջ առկա K վիտամինը նշել է որպես սննդանյութ, որը օգնում է մարմնին օգտագործել կալցիումը: Տերևավոր կանաչեղենը նույնպես կալցիումի աղբյուր է, սակայն օրգանիզմը չի կարող այն այնքան հեշտությամբ ներծծել, որքան այլ սննդամթերքներից ստացված կալցիում՝ օքսալատների պատճառով։
Պանիր
Ամերիկացիների համար նախատեսված սննդային ուղեցույցները խորհուրդ են տալիս օրական օգտագործել 2-ից 2.5 բաժակ կաթնամթերք՝ որպես առողջ միջերկրածովյան սննդակարգի մաս։ Մեկ բաժակի համարժեքը 1 բաժակ կաթ կամ 1.5 ունցիա պանիր է։
«Մոցարելլայի, Պարմեզան-Ռեջիանոյի, Ռիկոտայի և Ասիագոյի նման պանիրները կալցիումի հիանալի աղբյուրներ են, ինչը դրանք դարձնում է ոսկորների առողջության համար հիանալի ընտրություն», - ասել է Փաուերսը:
Լոլիկներ
«Լոլիկը և լոլիկի մթերքները պարունակում են մեծ քանակությամբ կալիում, որը նպաստում է ոսկրային հանքային խտության պահպանմանը», - ասում է Փաուերսը։
Սալորաչիր
Սալորաչիրը պարունակում է շատ կալիում։ Ուսումնասիրությունների մեծ մասը ցույց է տվել, որ օրական 50-100 գրամ սալորաչիր ուտելը դրական ազդեցություն է ունենում, ինչը համարժեք է մոտ 1/4-ից 1/2 բաժակի։
Ձիթապտղի յուղ
Ձիթապտղի յուղը համարվում է հակաբորբոքային սնունդ, որը կարող է օգտակար ազդեցություն ունենալ ոսկորների առողջության վրա։ Ձիթապտղի յուղը նաև կարծում են, որ դեր է խաղում ոսկրային ռեզորբցիայի արագությունը նվազեցնելու և սպիտակուցների քայքայմանը նպաստող ֆերմենտների մակարդակի բարձրացման կանխարգելման գործում, որոնք միասին հանգեցնում են ոսկրային զանգվածի ավելացման:
Սննդամթերքներ, որոնք պարունակում են վիտամին K
Վիտամին K-ն ճարպալույծ վիտամին է, որը հիմնականում հանդիպում է մուգ կանաչ բանջարեղենի, սոյայի և որոշ մրգերի մեջ, իսկ փոքր քանակությամբ՝ որոշ մսի և ձվի մեջ։
«Մարդիկ, ովքեր սնվում են մագնեզիումի և K վիտամինի ցածր պարունակությամբ սննդակարգով, ավելի մեծ ռիսկի են ենթարկվում ոսկրային հանքային խտության ցածրացման և ոսկրային կոտրվածքների», - ասում է Թայլերը։