Օրական երկու բաժակ այս ըմպելիքից մեծացնում է սրտի հիվանդությունների վտանգը

Շվեդ գիտնականները պարզել են, որ օրական ընդամենը 300 մլ կաթ խմելով՝ կանայք վտանգում են իրենց սրտի և արյան անոթների առողջությունը։ Լայնածավալ հետազոտության արդյունքները, որին մասնակցել է 100 հազար մարդ, հրապարակել է BMC Medicine-ը։
Պարզվել է, որ մաքուր վիճակում կաթի չափից ավելի օգտագործումը մեծացնում է սիրտ-անոթային հիվանդությունների զարգացման ռիսկը։ Եվ դա վերաբերում է հատկապես կանանց։ Տղամարդկանց մոտ սրտի հիվանդության հետ նման կապ չի հայտնաբերվել:
Կաթի վնասը կուտակային ազդեցություն ունի, եթե օրական խմեք առնվազն 300 մլ: Երկու բաժակ կաթը մեծացրել է սրտի իշեմիկ հիվանդության (հատկապես սրտամկանի սուր ինֆարկտի) ռիսկի գործոնը մինչև 1,05, իսկ չորս բաժակը՝ 1,21։
Պարզվել է, որ յուղազերծված կաթը նման ազդեցություն ունի։ Գիտնականները դա կապում են ACE2-ի և FGF21-ի պլազմայի կոնցենտրացիաների հետ՝ երկու կարևոր կարդիոմետաբոլիկ սպիտակուցներ: ACE2-ի պարունակությունն ավելացել է չխմորված կաթի չափից ավելի սպառմամբ, մինչդեռ FGF21-ի պարունակությունը նվազել է:
Ընդ որում, կաթի բոլոր սիրահարները տարբերվում էին նաև նրանով, որ նրանք ունեին մարմնի զանգվածի ավելի բարձր ինդեքս, և նրանց սննդակարգը նույնպես շատ կարմիր միս էր պարունակում։
Մոսկվայի պետական համալսարանի կլինիկայի էնդոկրինոլոգ, բժշկական գիտությունների դոկտոր Զուխրա Պավլովան, Telegram-ի իր ալիքում մեկնաբանելով հետազոտության արդյունքները, խորհուրդ է տվել խմել և ուտել ֆերմենտացված կաթնամթերք: Նա նկատել է, որ կաթնաշոռի, յոգուրտի և մածունի սիրահարները հետազոտության ընթացքում չեն վատթարացրել իրենց սրտի առողջությունը։