Բժիշկը նշել է սրտի համար ամենաառողջ մթերքը, որը կարող է փրկել ձեզ քաղցկեղից

Բժիշկը նշել է սրտի համար ամենաառողջ մթերքը, որը կարող է փրկել ձեզ քաղցկեղից

Մարդկանց մոտ 90 տոկոսը չի ստանում այնպիսի կարևոր սննդանյութ, ինչպիսին մանրաթելն է: Այնուամենայնիվ, կան բազմաթիվ հետազոտություններ, որոնք հաստատում են նման սննդի օգտակարությունը սրտի, քաղցկեղի, շաքարախտի և այլ հիվանդությունների կանխարգելման համար։ Այս մասին իր Telegram ալիքում խոսել է սննդաբան Լիզա Աֆինսկայան։

Բժիշկը հղումներ է տալիս ուսումնասիրություններին, որոնք հաստատում են, որ մանրաթելերի օգտագործումը կապված է մետաբոլիկ համախտանիշի և սրտի հիվանդության զարգացման ռիսկի նվազեցման հետ: Մասնավորապես՝ նվազեցնելով արյան խոլեստերինը։

«Լուծվող մանրաթելը կարող է իջեցնել արյան մեջ խոլեստերինի մակարդակը, քանի որ այն կապվում է աղիքների լեղաթթուների հետ և հեռացնում դրանք օրգանիզմից»,- ասել է մասնագետը։

Բացի այդ, կան ուսումնասիրություններ, որոնք կապ են գտել սննդակարգում բավարար քանակությամբ բջջանյութի և կրծքագեղձի և կոլոռեկտալ քաղցկեղի զարգացման ավելի ցածր ռիսկի միջև: Բջջանյութի լավագույն աղբյուրների թվում բժիշկը անվանել է խաշած կանաչ ոլոռ (մեկ բաժակ՝ 8,8 գրամ մանրաթել), խաշած լիմա լոբի (բաժակ՝ 9,2 գրամ), ազնվամորի (1 բաժակ՝ 8 գրամ)։ Ցանկում են նաև սև և կարմիր լոբին, սիսեռը, ոսպը, տանձը, խնձորը, կիվին, դդմի սերմերը, բրյուսելյան կաղամբը, նուշը, նարինջը, վարսակի թեփը և այլն։

Ձեր սննդակարգում մանրաթելերի քանակն ավելացնելիս կարևոր է հետևել մեկ պարզ կանոնին. «Ձեր սննդակարգում մանրաթելն աստիճանաբար ներմուծեք»,- զգուշացրել է բժիշկը՝ նշելով, որ հակառակ դեպքում հնարավոր են սպազմ, փքվածություն և փորլուծություն։