Այս մթերքները կարող են ավելի շատ վնասել առողջությանը, քան չիպսերն ու գազավորված ըմպելիքները

Բոլորը գիտեն, որ պետք չէ չարաշահել արագ սնունդը՝ համբուրգեր, ֆրի, չիփսեր և գազավորված ըմպելիք։ Գիտե՞ք, որ նույնիսկ ձուկն ու կարմիր միսը կարող են վնասակար լինել որոշ իրավիճակներում: Այս մասին գրել է «Դոկտոր Պիտերը»։
Ձուկ և ծովամթերք
Գաղտնիք չէ, որ ծովամթերքը պարունակում է մեծ քանակությամբ վիտամիններ, մակրո և միկրոէլեմենտներ ու պոլիչհագեցած ճարպաթթուներ: Սակայն որոշակի պայմաններում այս մթերքը կարող է վնասակար լինել։
Կարմիր միս
Կարմիր միսը պարունակում է ամբողջական սպիտակուց, երկաթ և B խմբի վիտամիններ, սակայն դրա հետ պետք է նաև զգույշ լինել: Հիմնական վտանգը՝ քաղցկեղածին նյութեր, որոնք առաջանում են մսի ջերմային մշակման ժամանակ, օրինակ՝ տապակած կամ գրիլ:
Վերամշակված միս
Վերամշակված միսը երկարաժամկետ պահպանման միս է, որը ենթարկվել է համապատասխան վերամշակման՝ ծխեցման, պահպանման, չորացման, աղիացման։
Տապակած կարտոֆիլ ու տոստեր հաց
Երբ օսլա պարունակող մթերքները (կարտոֆիլ, հաց, ձավարեղեն, կարկանդակներ) տաքացնում են 120 °C կամ ավելի բարձր ջերմաստիճանում, առաջանում է ակրիլամիդ նյութ։
Քաղցր ըմպելիքներ
Հյութերն ու մրգային ըմպելիքները չեն կարելի անվանել քաղցր գազավորված ըմպելիքների առողջ այլընտրանք։ Ամենից հաճախ դրանք պարունակում են նաև շատ շաքար և, համապատասխանաբար, կալորիաներ։
Չորցացված մրգեր / Չրեր
Չորացրած մրգերն օգտակար են միայն չափավոր քանակությամբ: Բանն այն է, որ չորացրած ծիրանն ու սալորաչիրը կարող են շատ ավելի շատ շաքար պարունակել, քան շոկոլադները։
Բատոնչիկներ
Խանութներում դուք կարող եք գտնել բարեր արագ խորտիկի համար. դրանք պատրաստվում են մյուսլիից, շոկոլադից, թխվածքաբլիթներից: Փաթեթի վրա հաճախ գրված է «էներգիա», «ավելի քիչ շաքար», «լավ է առողջության համար»:
Պատրաստի ապուրներ
Տարբեր ընկերություններ, որոնք պատրաստում են պատրաստի առաջին ճաշատեսակներ, դրանք դասում են որպես «լավ առողջության և կազմվածքի համար»: Իրականում ամենաառողջ ապուրն այն է, որը պատրաստում եք տանը՝ վերահսկելով դրա բաղադրությունը։