Ինչու է վտանգավոր չափազանց տաք սնունդը ստամոքսի համար

Բարձր ջերմաստիճանի սնունդն ու խմիչքը կարող են հանգեցնել մարսողական համակարգի տարբեր պաթոլոգիական փոփոխությունների։ «Газате.Ру»-ին ասել է գաստրոէնտերոլոգ Եվգենյա Զարուբինան։
Բժիշկը նկատել է, որ տաք սնունդն առաջին հերթին ազդում է բերանի խոռոչի վրա։ Լեզվի պապիլյաները ունեն համ և ջերմային ընկալիչներ։ Երբ սնունդը չափազանց տաք է, ջերմային ընկալիչները ճնշում են համը, և ժամանակի ընթացքում լրատվամիջոցները կորցնում են զգայունությունը:
«Ինչպես նաև, երբ օգտագործվող սննդի ջերմաստիճանը բարձր է, էպիթելային բջիջները մահանում են, և դա հղի է կերակրափողի և ստամոքսի այրվածքով»,- զգուշացրել է մասնագետը։
Եվգենյա Զարուբինայի խոսքով՝ տաք սնունդը կուլ տալիս, բացի տհաճ սենսացիաներից, առաջանում են սպիական փոփոխություններ։ Այս եղանակով առաջացած կերակրափողի վերքերը երկար ժամանակ են պահանջում ապաքինման համար։ Նաև չափազանց տաք սնունդը կարող է հանգեցնել կերակրափողի և ստամոքսի քրոնիկական հիվանդությունների սրացման։
Բժիշկը նշել է, որ սնունդը չպետք է լինի շատ սառը կամ շատ տաք։
«Մարմնի համար սննդի ամենաօպտիմալ ջերմաստիճանը 40-42 աստիճանն է։ Սա մի փոքր բարձր է ներքին օրգանների ջերմաստիճանից, որի դեպքում ֆերմենտային համակարգը լավագույնս աշխատում է»,- հավելել է գաստրոէնտերոլոգը։