Բժիշկը զգուշացրել է գազային ըմպելիքի պատճառով մահացու հիվանդությունների զարգացման մասին

Քաղցր գազավորված ըմպելիքը կարող է մահացու հիվանդությունների զարգացման պատճառ դառնալ, զգուշացրել է գաստրոէնտերոլոգ Եկատերինա Կաշուխն «Իզվեստիայի» հետ զրույցոմ մեջբերում է իր մեկնաբանությունը լիմոնադի չափից ավելի սպառման վտանգների մասին։
Նրա խոսքով՝ այս ըմպելիքի մեջ շաքարի և թթվի մեծ քանակության պատճառով ատամները փչանում են՝ էմալը փափկվում է և կարիես է առաջանում։ Նաև քաղցր սոդայի կանոնավոր օգտագործումը հրահրում է քաշի ավելացում ու դառնում շաքարախտի պատճառներից մեկը։
Բժիշկը նաև նշել է, որ արտադրողները քաղցր գազավորված ըմպելիքին ավելացնում են բարձր ֆրուկտոզայի եգիպտացորենի օշարակ։ Միայն լյարդը կարող է կլանել այն, բայց եթե ֆրուկտոզայի ավելցուկ կա, լյարդը այն վերածում է ճարպի, ինչը կարող է առաջացնել լյարդի ճարպակալում։ Որոշ դեպքերում այն անցնում է ցիռոզի: Բացի այդ, ֆրուկտոզան բարձրացնում է արյան մեջ միզաթթվի մակարդակը, որը սպառնում է հոդատապի զարգացմանը։
Մեկ շիշ գազավորված ըմպելիքը պարունակում է միջինը 35 գրամ շաքար, ինչը կազմում է մոտ վեց թեյի գդալ, ինչը ավելին է, քան Առողջապահության համաշխարհային կազմակերպության առաջարկած օրական արժեքը:
«Քաղցր ըմպելիքները վնասում են սրտանոթային համակարգին, երիկամներին, ոսկորներին, ստամոքսին»,- թվարկել է գաստրոէնտերոլոգը։ Բժիշկը խորհուրդ է տվել ինձ հնարավորինս նվազեցնել գազային ըմպելիքի օգտագործումը։