Ոսկորների առողջությունը կախված է ոչ միայն կալցիումից, այլև վիտամինների և հանքանյութերի ամբողջ շարքից։ Ահա սննդամթերքները, մրգերը և բանջարեղենը, որոնք օգնում են պահպանել ամուր ոսկորներ.
Կաթնամթերք
Կաթը, մածունը և պանիրը կալցիումի ամենահարուստ աղբյուրներն են։ Դրանք օգնում են ամրացնել ոսկրային հյուսվածքը և կանխել օստեոպորոզը։
Ճարպոտ ձուկ
Սաղմոնը, սարդինները և սկումբրիան պարունակում են վիտամին D և օմեգա-3 ճարպաթթուներ, որոնք օգնում են մարմնին կլանել կալցիումը։
Տերևավոր կանաչեղեն
Սպանախը, բրոկկոլին և կաղամբը կալցիումի, վիտամին K-ի և մագնեզիումի հիանալի բուսական աղբյուրներ են, որոնք կարևոր են ոսկորների համար։
Ընկուզեղեն ու սերմեր
Նուշը, քնջութի սերմերը և չիա սերմերը պարունակում են մագնեզիում, ֆոսֆոր և կալցիում, որոնք ոսկրային խտության համար անհրաժեշտ տարրեր են։
Ցիտրուսային մրգեր և հատապտուղներ
Նարինջը, կիվին, ելակը հարուստ են C վիտամինով, որը նպաստում է կոլագենի արտադրությանը՝ ոսկորների հիմնական շինանյութային սպիտակուցին։
Ձու
Ձվի դեղնուցը պարունակում է D վիտամին, որը հատկապես կարևոր է կալցիումի կլանման համար։