Նարնջի կեղևը կարող է օգնել կանխել կաթվածը

Ամերիկացի գիտնականները պարզել են, որ նարնջի կեղևը կարող է օգտակար լինել սրտի և արյան անոթների առողջության համար։ Նրանք վստահ են, որ ապագայում իրենց հայտնագործությունը թույլ կտա մեզ այլ կերպ նայել այս ցիտրուսային մրգերի համին, և արտադրության մեջ նրանք կսկսեն օգտագործել այն ոչ միայն որպես հրուշակեղենի համար, այլ նաև որպես կենսաբանորեն ակտիվ հավելումներ։
Մասնագետների կարծիքով՝ նարնջի կեղևի էքստրակտը պարունակում է բազմաթիվ ֆիտոքիմիկատներ, որոնք կարող են արգելակել օրգանիզմում երկու ֆերմենտների՝ տրիմեթիլամինի և տրիմեթիլամինի N-օքսիդի արտադրությունը: Այս օրգանական նյութերը աղիքային միկրոբիոտայի մետաբոլիտներ են: Դրանց պատճառով մեծանում է աթերոսկլերոզի և սրտի հիվանդությունների, ինչպես նաև ինսուլտի զարգացման ռիսկը։
«Ուսումնասիրությունը ցույց է տալիս, որ նարնջի կեղևը, որը համարվում է ցիտրուսային թափոններ, կարող է վերամշակվել սննդի բաղադրիչների կամ սննդային հավելումների մեջ, որոնք նպաստում են առողջությանը», - ասում են գիտնականները, մեջբերում է Medicalxpress-ը: