Ո՞ր մթերքների հետ պետք չէ ձմերուկ ուտել․ միֆ, թե՞ իրականություն
Ձմերուկը մեծ քանակությամբ ջուր է պարունակում, ինչը թույլ է տալիս օգտագործել այս պտուղն իբրև միզամուղ և լեղամուղ միջոց։ Ձմերուկի հյութը լյարդն ու երիկամները մաքրում է ավելորդ թունանյութերից։ Բացի այդ, ձմերուկը պարունակում է սննդային մանրաթելեր, որոնք նպաստում են խոլեստերինի նվազեցմանը։
Բայց որպեսզի գաստրոնոմիական հաճույքը չվերածվի խնդիրների, կարևոր է չմոռանալ ողջամիտ չափաբաժինների և մարմնի անհատական հատկանիշների մասին, զգուշությամբ փորձել նոր համակցություններ և ընդհանրապես խուսափել դրանցից՝ լսելով, թե ինչ եք զգում:
Օրինակ՝ ձմմերուկի չափից ավելի աղի մթերքների հետ համադրությունը կարող է առաջացնել օրգանիզմում հեղուկի կուտակում։ Իսկ երբ զուգակցվում է թխած կամ կաթնամթերքի հետ, ձմերուկը կարող է խմորում առաջացնել աղիներում, ուստի ստամոքս-աղիքային հիվանդություններ ունեցող մարդիկ և հղիության երրորդ եռամսյակի կանայք չպետք է չարաշահեն ձմերուկը:
Խորհուրդ ենք տալիս ուշադիր փորձարկել ձմերուկի և հետևյալ մթերքների համադրությունները.
թթու բանջարեղեն, հատապտուղներ, մրգեր; թթու և ֆերմենտացված արտադրանք; հացահատիկային, լոբազգիներ, կարտոֆիլ; ցանկացած միս և ձուկ; ձու; կաթ, աղած պանիր; հացաբուլկեղեն, խմորեղեն; գազավորված ըմպելիքներ, կվաս, գարեջուր։