Օրական մի քանի բաժակ, և քաղցկեղի առաջացման վտանգը կբարձրանա 80%-ով. նշվել է ըմպելիք, որը բոլորն առողջ են համարում

Քաղցկեղով հիվանդացության մակարդակը մնում է համառորեն բարձր, հատկապես արևմտյան երկրներում: Սակայն գիտնականները շարունակում են կրկնել, որ ամենակարեւորը կանխարգելումն է։ Առողջ թվացող ըմպելիքը կարող է զգալիորեն մեծացնել հիվանդության առաջացման վտանգը, ըստ մի ուսումնասիրության:
Գիտնականները, փորձելով նվազեցնել քաղցկեղի դեպքերը, աշխատում են մարդկանց կրթելու ռիսկի գործոնների մասին: Որոշ հետազոտությունների համաձայն՝ կա մեկ ըմպելիք, որը կարող է 80%-ով մեծացնել կրծքագեղձի քաղցկեղի առաջացման վտանգը։
Քաղցկեղի ազգային ինստիտուտի և Միացյալ Թագավորության Քաղցկեղի հետազոտության համաշխարհային հիմնադրամի կողմից ֆինանսավորվող հետազոտություններից մեկը ահազանգել է կենդանիների կաթի օգտագործման վերաբերյալ:
Ամերիկացի գիտնականները վերլուծել են ավելի քան 50 հազար կանանց տվյալները՝ ընդգրկելով ութ տարի ժամկետ։ Հետազոտության մասնակիցների կեսը հետեւել է բուսակերների սննդակարգին, մնացածը կենդանական կաթ է խմել: Գիտնականները հաշվի են առել քաղցկեղի առաջացման ռիսկի վրա ազդող բոլոր գործոնները, ինչպիսիք են ալկոհոլի օգտագործումը, ֆիզիկական ակտիվությունը, հորմոնները և վերարտադրողական պատմությունը:
Հետազոտության առաջատար հեղինակ Գարի Է. Ֆրեյզերի խոսքով, փորձի սկզբնական նպատակն էր կապ հաստատել սոյայի սպառման և կրծքագեղձի քաղցկեղի միջև: «Աշխատանքի ընթացքում պարզ դարձավ, որ պետք է հաշվի առնել նաև կաթնամթերքը»,- Healthline-ին ասաց նա։
Մինչ հետազոտության սկսվելը մասնակիցներից ոչ մեկը քաղցկեղ չուներ, սակայն ժամանակի ընթացքում նրանցից 1057-ի մոտ այն զարգացավ: Թիմը չկարողացավ կապ հաստատել սոյայի սպառման և կրծքագեղձի քաղցկեղի միջև, սակայն բացահայտումները որպես պատճառ մատնանշեցին կաթնամթերքը:
Հետազոտության ընթացքում գիտնականները պարզել են, որ «կաթի ամենօրյա օգտագործումը, նույնիսկ փոքր քանակությամբ, կարող է մեծացնել կրծքագեղձի քաղցկեղի զարգացման վտանգը մինչև 80%-ով», - բացատրում է Լոմա Լինդա համալսարանի հանրային առողջության և առողջապահության դպրոցի պրոֆեսոր դոկտոր Ֆրեյզերը: