Բժիշկ Մալիշևան բացահայտել է ոսկորների համար ամենաօգտակար ձկան անունը

Բժիշկ և հեռուստահաղորդավար Ելենա Մալիշևան հեռուստադիտողներին խորհուրդ է տվել ավելի հաճախ ուտել երկու մթերք՝ դրանք, իհարկե, օգտակար են ոսկորների համար:
Հայտնի է, որ վիտամին D-ն կարևոր դեր է խաղում կալցիումի նյութափոխանակության մեջ: Առանց դրա, ոսկորները վտանգված են դառնալու փխրուն, և դեֆորմացված, քանի որ կալցիումը պարզապես չի ներծծվի մարմնի կողմից, այլ կթողնի նրանից թափոնների հետ միասին:
Արժեքավոր նյութ ստանալու ամենահեշտ ձևը ձկներից և ձկան ենթամթերքից է, ասել է Մալիշևան։ Այնուամենայնիվ, ամեն ձուկ չէ, որ կարող է լինել D վիտամինի իդեալական աղբյուր: Ծովատառեխն ու ձողաձկան լյարդը պարունակում են դրա առավելագույն քանակությունը:
Խորհուրդ է տրվում ծովատառեխով և ձողաձկան լյարդով կերակրատեսակները լրացնել կալցիումով հարուստ մթերքներով։ Դրանք կարող են լինել կոշտ պանիրներ, քնջութի սերմեր կամ ռեհան:
Սրտաբան Հերման Գանդելմանը հիշեցրել է, որ կալցիումի կլանման համար անհրաժեշտ է ևս մեկ միկրոտարր՝ վիտամին K։ Առանց դրա ոսկրային հյուսվածքի ճիշտ ձևավորումն անհնար է դառնում։
«Կ վիտամինի չեմպիոնը կանաչեղենն է: Մաղադանոս, կաղամբ»,- ասել է բժիշկը «Ապրիր առողջ» հաղորդաշարում։
Մասնագետները պարզաբանում են, որ սննդակարգում պետք է լինի ձուկ, սակայն ամեն օր այն ուտելը նպատակահարմար չէ։ Ծովատառեխը, իշխանը կարելի է օգտագործել ավելի հաճախ, քան մյուս տեսակները՝ շաբաթական մինչև 2-3 անգամ: