Ի՞նչ կլինի, եթե ամեն օր ձմերուկ ուտեք

1. Խոնավեցնում է օրգանիզմը
Խմելու ջուրն անհրաժեշտ է օրգանիզմում տեղի ունեցող բոլոր նյութափոխանակության գործընթացների և ռեակցիաների համար։ Հատկապես անհրաժեշտ է շոգ եղանակին։ Բայց բացի ջրից, մարդու օրգանիզմը կշահի ջրի բարձր պարունակությամբ մթերքներ օգտագործելուց: Բարեբախտաբար, ձմերուկը կազմում է մոտ 90-95% ջուր: Ավելին, ձմերուկի ջրի բարձր պարունակությունը պատճառներից մեկն է, թե ինչու է այս մթերք ուտելը ստիպում է մեզ լիարժեք զգալ. դրա մեջ ջրի և բջջանյութի համադրությունը թույլ է տալիս ավելի շատ կալորիաներ օգտագործել ավելի քիչ սննդով:
2. Պարունակում է օգտակար նյութեր
Բացի այդ, ձմերուկը ամենացածր կալորիականությամբ մթերքներից է. ընդամենը 27-30 կալորիա 100 գրամի դիմաց, ինչը ցածր է շաքարավազի ցածր պարունակությամբ շատ այլ մրգերից և հատապտուղներից:
3. Լավ է սրտի համար
Ձմերուկում հայտնաբերված որոշ սննդանյութեր հատկապես օգտակար են սրտի առողջության համար: Աշխարհի շատ երկրներում, այդ թվում՝ Ռուսաստանում, սրտանոթային համակարգի հիվանդությունները շարունակում են մնալ մահացության հիմնական պատճառը։ Հետազոտությունները ցույց են տվել, որ ձմերուկում հայտնաբերված հակաօքսիդանտ կարոտինոիդ լիկոպենը օգնում է նվազեցնել խոլեստերինը և արյան ճնշումը մարդու մարմնում:
Ձմերուկը պարունակում է նաև ցիտրուլին, ամինաթթու, որը կարող է բարձրացնել ազոտի օքսիդի մակարդակը մարմնում:
4. Լավ է մաշկի և մազերի համար
Վիտամին A-ն շատ օգտակար է մարդու մաշկի համար, և ընդամենը 100 գրամ ձմերուկը պարունակում է առաջարկվող օրական ընդունման գրեթե մեկ քառորդը: Վիտամին A-ն նաև օգնում է մաշկին և մազերին խոնավացնել և խթանել նոր կոլագենի և էլաստինի բջիջների առողջ աճը:
Բացի այդ, ձմերուկը նաև՝
ունի հակաբորբոքային հատկություններ;
նպաստում է մարսողական համակարգի առողջության պահպանմանը;
օգնում է նվազեցնել մկանային ցավը մարզվելուց հետո;
նվազեցնում է քաղցկեղի առաջացման վտանգը իր հակաօքսիդանտ հատկությունների շնորհիվ
Ի՞նչ վտանգ է ներկայացնում ձմերուկ ուտելը.
Ողջամիտ քանակությամբ ձմերուկ ուտելու դեպքում (օրական 300-400 գրամից ոչ ավելի), այն չպետք է լուրջ կողմնակի բարդություններ առաջացնի։ Սակայն եթե օրական շատ այլ մրգեր եք օգտագործում ձմերուկի հետ և չեք պահպանում նորմը, ապա կարող են մի շարք խնդիրներ առաջանալ։
Օրինակ ավելի քան 30 մգ լիկոպինի օրական օգտագործումը, որը նույնպես առկա է ձմերուկում, կարող է առաջացնել սրտխառնոց, փորլուծություն, մարսողության խանգարում և փքվածություն:
Ծանր հիպերկալեմիայով կամ արյան մեջ կալիումի չափազանց բարձր մակարդակ ունեցող մարդիկ չպետք է օրական ավելի քան 150-200 գրամ ձմերուկ օգտագործեն, որը պարունակում է գրեթե 140 մգ կալիում։ Հիպերկալեմիան կարող է հանգեցնել անկանոն սրտի աշխատանքի և սրտանոթային այլ խնդիրների: