Կարելի՞ է ամեն օր ձուկ ուտել. Սննդաբանը տվել է վերջնական պատասխանը

Կարելի՞ է ամեն օր ձուկ ուտել. Սննդաբանը տվել է վերջնական պատասխանը

Ձուկը սպիտակուցի ամենաբազմակողմանի աղբյուրներից մեկն է, և քիչ հավանական է, որ գոյություն ունենա սննդարար նյութերով այդքան հարուստ արտադրանք։ Բայց որքա՞ն հաճախ պետք է ծովամթերք ուտել։

Ինչպես բացատրում են մասնագետները, ձկան կանոնավոր օգտագործումը նպաստում է կաթվածի, սրտանոթային հիվանդությունների ռիսկի նվազեցմանը և նույնիսկ բարելավում է ուղեղի աշխատանքը։

Սննդաբան Ռոզմարի Թրաութը Դելիշի հետ զրույցում ընդգծել է, որ ձուկը պարունակում է լիարժեք սպիտակուց և բոլոր այն ամինաթթուները, որոնք մեր մարմինը չի կարողանում ինքնուրույն սինթեզել։ Սառը ջրերի ձուկը (սաղմոն) համարվում է հատկապես արժեքավոր. այն պարունակում է մեծ քանակությամբ օմեգա-3 ճարպաթթուներ, որոնք նպաստում են արյան անոթների և սրտի առողջությանը։ Բացի այդ, ձուկը հարուստ է յոդով, խոլինով և այլ միկրոէլեմենտներով։

Որքա՞ն պետք է ուտել։ Սննդաբանների կարծիքով, մեծահասակները շաբաթական պետք է օգտագործեն 200-300 գ ձուկ (մոտավորապես 2-3 բաժին): Սակայն ամեն օր ձուկ ուտելը արգելված չէ։ Հիմնականը տարբեր տեսակների հերթագայությունն է՝ մեթիլսնդիկի կուտակումից խուսափելու համար։ Այս առումով ավելի անվտանգ է ընտրել սաղմոն, սարդինաձուկ, ձողաձուկ, ծովախեցգետին և տիլապիա՝ դրանք ունեն աղտոտվածության ցածր մակարդակ։

Երբ խոսքը վերաբերում է վայրի և ֆերմայում աճեցված ձկների միջև ընտրությանը, Թրաուտը կարծում է, որ երկուսն էլ տեղին են։ Դուք պարզապես պետք է ձուկ գնեք վստահելի վաճառողից։ Արտադրանքը պետք է լինի սառը, անհոտ, թափանցիկ աչքերով և կարմիր խռիկներով։