Արմավենու ձեթը քաղցկեղ է առաջացնո՞ւմ

Արմավենու ձեթը քաղցկեղ է առաջացնո՞ւմ

Արմավենու յուղում հայտնաբերված ճարպաթթուների բարձր կոնցենտրացիաները մեծացնում են քաղցկեղի առաջացման վտանգը: Այս եզրակացությանն են հանգել Բարսելոնայի (Իսպանիա) Գիտության և տեխնոլոգիաների ինստիտուտի կենսաբանները։ Այս գիտական ​​աշխատանքի արդյունքները հրապարակվել են Nature ամսագրում, հայտնում է Remedium-ը։

Պարզվել է, որ ճարպաթթուներից մեկը՝ պալմիտիկ թթուն, պատճառ է դարձել, որ բերանի խոռոչում և կրծողների մաշկի վրա ուռուցքային մետաստազներ են առաջացել։ Այնուամենայնիվ, այս նյութը չի ազդել բուն ուռուցքի տեսքի վրա:

Ինչ վերաբերում է արմավենու յուղի այլ ճարպաթթուներին, ինչպիսիք են օմեգա-9-ը և օմեգա-6-ը, նման ազդեցություն չեն ունեցել: Մոտ ապագայում կենսաբանները նախատեսում են սկսել քաղցկեղի բուժման նոր մեթոդների կլինիկական փորձարկումներ, որոնք հիմնված կլինեն այս հայտնագործությունից ստացված տեղեկատվության վրա։