Գիտնականներն անվանել են երեք մթերք, որոնք կարող են կանխել քաղցկեղը

Սպիտակուցներով հարուստ մթերքները՝ առողջ օմեգա-3 ճարպաթթուներով, օգնում են նվազեցնել քաղցկեղի առաջացման ռիսկը: Լորի Ալֆոնսը, Լեհայ հովտում գտնվող Թոփեր քաղցկեղի ինստիտուտի ասիստենտ, վիրաբույժ և ուռուցքաբան։
Մասնագետների կարծիքով՝ ճիշտ սնվելու դեպքում անհրաժեշտ է բջջանյութը համատեղել անհրաժեշտ ածխաջրերի հետ։ Մարմնի վրա հատկապես լավ է ազդում սաղմոնը, կանաչ աղցանը և եփած կարտոֆիլ ուտելը փոքր քանակությամբ թթվասերի հետ։
— Գիտական հետազոտությունները ցույց են տվել, որ սննդակարգը, որը ներառում է օմեգա-3 ճարպաթթուներ, օգնում է նվազեցնել քաղցկեղի առաջացման վտանգը: Ինչ վերաբերում է սաղմոնին, ապա այն պարունակում է մագնեզիում, սննդանյութ, որը նույնպես կապված է քաղցկեղի կանխարգելման հետ, ասվում է հոդվածում:
Կանաչ աղցանները հատկապես հարուստ են բջջանյութով, քանի որ դրանք պարունակում են շատ առողջ սննդային մանրաթելեր: Բացի այդ, շատերը թերագնահատում են եփած կարտոֆիլը, հայտնում է Pronews.gr-ը։
Վերամշակված մթերքները, որոնք ներառում են ձավարեղեն և երշիկեղեն, կարող են մեծացնել քաղցկեղի առաջացման վտանգը։ Փորձի արդյունքները ցույց են տվել, որ նրանք, ովքեր շատ են ուտում ուլտրամշակված մթերքներ, բարձրացել է բերանի խոռոչի և կոկորդի քաղցկեղով հիվանդանալու վտանգը։