Ցանկացած ձուկ կապված է մակաբույծներով վարակվելու վտանգի հետ, եթե այն չի ենթարկվել բավարար ջերմային մշակման։ ՌԴ Հանրային լրատվական ծառայության հետ զրույցում զգուշացրել է մակաբուծաբան Էդուարդ Բարտուլին։
Ըստ նրա՝ այս դեպքում չարժե ռիսկի դիմել և ուտել այն, որոշ հիվանդություններ, որոնք մարդը կարող է բռնել, դառնում են խրոնիկական,
Քրոնիկական հիվանդություններն առաջանում են ոչ թե սուր ձևով, այլ գաղտնի։ Դա կարող է լինել ցանկացած հիվանդություն՝ լուծից մինչև բրոնխիալ ասթմա։
«Ծովային ձկներն ունեն Clonorchis sinensis լյարդ, իսկ գետի ձկները՝ opisthorchis felineus: Դրանք առաջացնում են կլոնորխիազ և օպիստորխիազ»,- պարզաբանել է նա։
Կարող է ձեռք բերել այս մակաբույծները, եթե ձուկը սխալ է տեղափոխվել, սառեցված չի եղել մինչև -70 աստիճան, կամ եթե այն չի սառեցվել երկու շաբաթ։ Հետեւաբար, միշտ վտանգ կա, երբ սառեցված կամ սառեցված ձուկ ուտելը անբավարար ջերմաստիճանում: Այն նաև ավելանում է, երբ ձուկը անընդհատ կտրում են նույն տախտակների վրա նույն դանակներով:
Հնարավոր չէ տեսողականորեն գնահատել ձկան վիճակը և որոշել, թե արդյոք այն վարակված է մակաբույծներով, իսկ վարակի նշաններն առաջին անգամ ի հայտ են գալիս ոչ շուտ, քան երկու-երեք շաբաթ անց։
«Այն շրջաններում, որտեղ ձուկ են բռնում, մարդիկ ունեն հակամարմիններ, որոնց պատճառով վարակի սուր փուլը ջնջվում է, բայց նույնիսկ երբ մարդը ոչինչ չի զգում, մակաբույծները խաթարում են նրա առողջությունը և արյան մեջ արտանետում տոքսիններ և մետաբոլիտներ։ Ապագայում դա դրսևորվում է որպես մաշկի ցան կամ աղեստամոքսային տրակտի խանգարումներ, իսկ ոմանց մոտ բրոնխային ասթմա և ալերգիա է զարգանում»,- ընդգծել է Բարտուլին։
Նա խորհուրդ է տվել ննման նպատակով պարբերաբար այցելել բժշկի՝ նվազագույնի հասցնելու թաքնված մակաբույծ վարակի ռիսկերը։