Ինչու՞ է տոմատի մածուկը առողջարար և ո՞վ պետք է խուսափի նրանից

Ինչու՞ է տոմատի մածուկը առողջարար և ո՞վ պետք է խուսափի նրանից

Լոլիկը վիտամինների և հանքանյութերի պահեստ է, և բոլոր օգտակար նյութերը պահպանվում են տոմատի մածուկում։ Այն հարուստ է վիտամին E-ով, կալիումով, պղնձով, մագնեզիումով, երկաթով և մանգանով, ինչպես նաև պեկտինով։ Սակայն տոմատի մածուկի ամենակարեւոր առավելությունը լիկոպինի բարձր պարունակությունն է, նշում է էնդոկրինոլոգ և սննդաբան Ելենա Սյուրակշինան։ Լիկոպենը կարոտինոիդ է, որը լոլիկին տալիս է կարմիր գույն և ունի հզոր հակաօքսիդանտ հատկություններ:

Հետաքրքիր է, որ ջերմային մշակված լոլիկի լիկոպեններն օրգանիզմն ավելի հեշտ է ներծծում, քան թարմից: Հետևաբար, բարձրորակ տոմատի մածուկը կարող է ավելի շատ օգուտներ բերել, քան թարմ լոլիկը:

Հետազոտությունները ցույց են տալիս, որ լիկոպենները պաշտպանում են մեր բջիջները ազատ ռադիկալների ազդեցությունից՝ դրանով իսկ դանդաղեցնելով բորբոքային գործընթացները և երկարացնելով երիտասարդությունը: Բացի այդ, այս հակաօքսիդանտը բարենպաստ ազդեցություն ունի սրտանոթային համակարգի աշխատանքի վրա (հիշեք, որ տոմատի մածուկը հարուստ է կալիումով և մագնեզիումով, որոնք նույնպես կարևոր են սրտի առողջության համար): Իզուր չէ, որ սիրտ-անոթային հիվանդությունների կանխարգելման համար խորհուրդ է տրվում լոլիկի մածուկը ներառել սննդակարգում։

Բացի այդ, տոմատի մածուկը օգտակար է հիպերտոնիայով, նյութափոխանակության խանգարումներով, գիրությամբ, շաքարային դիաբետով և նյութափոխանակության սինդրոմով տառապող մարդկանց համար:

Այն պետք է բացառել սննդակարգից ստամոքսի թթվայնության բարձրացման, գաստրիտի կամ պեպտիկ խոցի սրման դեպքում։