Գաստրոէնտերոլոգը զգուշացրել է ձմերուկից կամ սեխից թունավորվելու վտանգի մասին

Գաստրոէնտերոլոգ Լյուդմիլա Սուխորուկովան զգուշացրել է ձմերուկից կամ սեխից թունավորվելու վտանգի մասին։ Փորձագետի խոսքերն է մեջբերել «ՌԻԱ Նովոստի»-ին։
Մասնագետը նշել է, որ թունավորման առաջին ախտանիշների ի հայտ գալը կարող է առաջանալ նշված մթերքներն օգտագործելուց մեկ կամ երկու օր հետո։ Ախտանիշների վրա կարող են ազդել թունավորման տեսակը (կեղևի բակտերիաներ, թունաքիմիկատներ կամ նիտրատներ), անձի տարիքը, մարմնի քաշը, կերած քանակությունը և հիվանդի հիմքում ընկած բժշկական պայմանները: Ամենից հաճախ մասնագետներն արձանագրում են սրտխառնոց և փսխում, փորլուծություն, որովայնի ցավ, ինչպես նաև թուլություն, դող և ավելորդ քրտնարտադրություն։
Նիտրատային թունավորման դեպքում մարդը կարող է նաև զգալ ծանրություն և ցավ աջ հիպոքոնդրիումում: Ավելին, կարող է լինել արյան ճնշման նվազում, արագ շնչառություն, զարկերակի ավելացում, ականջների զնգոց, վերջույթների ցիանոզ և նույնիսկ գիտակցության կորուստ։ Առանձնապես ծանր դեպքերում իրավիճակը կարող է հասնել կոմայի։
Եթե անձը փորլուծություն է զգում, նա կարող է դիմել առանց դեղատոմսի դեղերի՝ ախտանիշները թեթևացնելու համար: Այնուամենայնիվ, հարկ է հիշել, որ ոչ բոլոր դեղամիջոցներն են հարմար երեխաների համար: Բժիշկը հորդորում է չզբաղվել ինքնաբուժությամբ, ինչպես նաև թունավորումների ժամանակ հրաժարվել վատ սովորություններից։ Եթե թունավորումը երկար է պահպանվում, Սուխորուկովան խորհուրդ է տալիս դիմել բժշկի։