Սուրճի մեքենայում պատրաստված սուրճը պարունակում է վնասակար նյութերի բարձր մակարդակ, որոնք նպաստում են արյան մեջ վատ խոլեստերինի առաջացմանը, ընտանեկան բժիշկ Մարիա Տոլստովան այս մասին զգուշացրել է «Գազետա»-ին տված հարցազրույցում։
«Բազմաթիվ ուսումնասիրություններ ցույց են տվել, որ սուրճի մեքենայում պատրաստված սուրճը, ի տարբերություն ամբողջական հատիկների և լուծվող սուրճի, պարունակում է բազմաթիվ դիտերպեններ, մասնավորապես՝ կաֆեստոլ և կահվեոլ՝ վնասակար նյութեր, որոնք բարձրացնում են արյան մեջ այսպես կոչված վատ խոլեստերինի մակարդակը», - զգուշացրել է Տոլստովան։
Վատ խոլեստերինի մակարդակի բարձրացումը, հավելել է նա, հանգեցնում է խոլեստերինային վահանիկների առաջացմանը, ինչը հետագայում հանգեցնում է աթերոսկլերոտիկ անոթային վնասվածքների զարգացմանը՝ մեծացնելով սրտի իշեմիկ հիվանդության, կաթվածների և բարձր արյան ճնշման ռիսկը։
Այս կերպ պատրաստված սուրճի վնասակար ազդեցությունը բացատրվում է նրանով, որ ոչ բոլոր սուրճի մեքենաներն են կարողանում պատշաճ կերպով զտել ըմպելիքը, ինչը թույլ է տալիս վնասակար նյութերին հայտնվել սուրճի մեջ։
Բժիշկը նաև կոչ է արել զգույշ լինել լուծվող սուրճ օգտագործելիս, որը պարունակում է ակրիլամիդ կոչվող նյութ, որն առաջանում է տապակման ընթացքում: Ակրիլամիդի չափազանց մեծ քանակը օրգանիզմում կարող է քաղցկեղ առաջացնել և վնասել նյարդային համակարգը: Լուծվող սուրճը պարունակում է երկու անգամ ավելի շատ ակրիլամիդ, քան ամբողջական հատիկավոր սուրճը։
«Եթե դուք խմում եք լուծվող սուրճ, կարևոր է դա անել չափավոր քանակությամբ: Եվ սուրճն ինքնին պետք է լինի բարձրորակ, պատշաճ կերպով պատրաստված և ֆիլտրված: Այս դեպքում այն առողջության համար վտանգ չի ներկայացնի», - ընդգծել է թերապևտը: