Անփոխարինելի բլղուրը․ ինչո՞վ է օգտակար և ու՞մ է հակացուցված

Բլղուրն ամենահին հացահատիկային մշակաբույսերից է և դեռևս տարածված է ամբողջ աշխարհում, հատկապես արևելյան, միջերկրածովյան երկրների և Բալկանների խոհանոցներում: Բլղուրը պարունակում է հացահատիկի մեջ հայտնաբերված բոլոր սննդանյութերն ու մանրաթելերը, բայց շատ ավելի խտացված տեսքով:
Բլղուրը պարունակում է մեծ քանակությամբ բջջանյութ, որն օգնում է նորմալացնել մարսողությունը, կանխում է փորկապությունը և օգնում է նվազեցնել արյան մեջ խոլեստերինի մակարդակը։ Բացի այդ, բլղուրի մեջ պարունակվող մանրաթելն օգնում է վերահսկել ախորժակը և նպաստում է արագ հագեցմանը: Հացահատիկները նույնպես հարուստ են սպիտակուցներով: Սպիտակուցները կարևոր դեր են խաղում հյուսվածքների վերականգնման և աճի, ինչպես նաև հակամարմինների, ֆերմենտների և հորմոնների ձևավորման գործում:
Բլղուրը պարունակում է բազմաթիվ B վիտամիններ՝ դրանք անհրաժեշտ են նյարդային համակարգի բնականոն գործունեության, արյան բջիջների ձևավորման և նյութափոխանակության համար: Բլղուրը պարունակում է նաև մեծ քանակությամբ երկաթ, մագնեզիում և ցինկ, որոնք կարևոր են առողջ ոսկորների, սրտի, մկանների և իմունային համակարգի պահպանման համար:
Բլղուրը ցածր կալորիականությամբ արտադրանք է: Սա հիանալի ընտրություն է դարձնում այն մարդկանց համար, ովքեր հետևում են իրենց սննդակարգին: Այն երկար ժամանակ հագեցվածության զգացում է տալիս և ցածր գլիկեմիկ ինդեքսով չի առաջացնում արյան շաքարի մակարդակի հանկարծակի բարձրացում: Հացահատիկի մեջ առկա վիտամին E-ն օգնում է պայքարել ծերացման գործընթացի դեմ և չեզոքացնում է ազատ ռադիկալները, իսկ խոլինը օգնում է մարմնին սինթեզել ացետիլխոլինը, որը նյարդային ազդակների հիմնական հաղորդիչն է:
Բլղուրը հակացուցված է, եթե դուք ալերգիկ եք: Բացի այդ, դա նպատակահարմար չէ թույլ ստամոքսի կամ գաստրիտ ունեցող մարդկանց համար՝ մեծ քանակությամբ մանրաթելն օգտակար չէ բոլորի համար։ Պանկրեատիտի սրման ժամանակ պետք է զգուշությամբ ուտել հացահատիկ, քանի որ մանրաթելը գրգռում է լորձաթաղանթը։ Եթե դուք ունեք ստամոքսի բարձր թթվայնություն, դուք պետք է սահմանափակեք բլղուրի օգտագործումը շաբաթական մեկ անգամ: