Ըստ էնդոկրինոլոգ Իրինա Զյատիկովայի՝ առօրյա սնունդը կարող է նպաստել ոսկրերի կորստին և մեծացնել կոտրվածքների ռիսկը։
Մասնագետը թվարկել է ոսկրերի առողջությանը վնասակար սննդամթերքները։
Աղ։ Աղը հիմնական մեղավորն է, քանի որ երբ երիկամները հեռացնում են ավելորդ նատրիումը, նրանք նաև հեռացնում են կալցիումը։ Այն հանդիպում է երշիկեղենի, վերամշակված սննդամթերքի, սոուսների և նույնիսկ հացի մեջ։
Շաքար։ Այն ստեղծում է թթվային միջավայր, որը մարմինը չեզոքացնում է՝ օգտագործելով ոսկորներից կալցիումը։ Այն նաև խանգարում է աղիներում կալցիումի կլանմանը։
Կոֆեին։ Օրական երկու բաժակից ավելի սուրճ խմելը խանգարում է կալցիումի կլանմանը։ Սուրճ խմողներին խորհուրդ է տրվում իրենց սննդակարգում ներառել կաթնամթերք։
Գազավորված ըմպելիքներ։ Մուգ ըմպելիքները, ինչպիսիք են կոլան, պարունակում են ֆոսֆորական թթու, որը ստիպում է մարմնին կալցիումը ոսկորներից դուրս բերել՝ ֆոսֆորը հավասարակշռելու համար։
Ալկոհոլ։ Այն խանգարում է կալցիումի և վիտամին D-ի կլանմանը և խոչընդոտում է ոսկրերի վերականգնման համար պատասխանատու բջիջների աշխատանքը։ Բժիշկը նշել է, որ նույնիսկ որոշ առողջարար սննդամթերքներ, ինչպիսիք են թեփը, սպանախը և ճակնդեղը, պարունակում են ֆիտինային և թրթնջուկային թթուներ, որոնք կարող են կապել կալցիումը։ Այս ազդեցությունը նվազեցնելու համար խորհուրդ է տրվում հացահատիկները և լոբազգիները թրջել պատրաստելուց առաջ։
