Բժիշկը անվանել է ամենավտանգավnր մթերքը, որն ավելի արագ է քայքայում արյունատար անոթները, քան ապխտած նրբերշիկը

Բժիշկը անվանել է ամենավտանգավnր մթերքը, որն ավելի արագ է քայքայում արյունատար անոթները, քան ապխտած նրբերշիկը

Այսօր շատ ապրանքներ պարունակում են տրանս ճարպեր, որոնց տարբերակիչ առանձնահատկությունն այն է, որ դրանք չեն մարսվում, այլ կուտակվում են շարակցական հյուսվածքում: Դրանք նաև մտնում են ենթամաշկային ճարպեր, կարող են խանգարել ինսուլինի արտադրությանը, ազդել արյան անոթներում թիթեղների ձևավորման վրա՝ մեծացնելով սրտի հիվանդության վտանգը։ Կարևոր է ինքնուրույն վերահսկել այն, ինչ ուտում ենք, քանի որ այսօր արտադրողների կողմից տրանս ճարպերի օգտագործման սահմանափակումների վրա հույս դնելու իմաստ չկա, գրում է թերապևտ և գաստրոէնտերոլոգ Օլգա Պոմոյնեցկայան իր Telegram ալիքում:

Բժիշկը նշեց, որ ավանդաբար պետք է զգույշ լինել երշիկեղենի, տարատեսակ ապխտած մթերքների օգտագործման նկատմամբ. շատերը գիտեն նման սննդի վտանգավորության մասին։ Սակայն խանութի թխած ապրանքները (քաղցրավենիք, տորթեր, կեքսեր), կետչուպները, սոուսները և տարբեր խորտիկներ հաճախ չեն ընկալվում որպես անառողջ ճարպերով հարուստ մթերքներ: Ուստի նրանց վնասակար ազդեցությունը օրգանիզմի վրա կարծես թե աննկատ է մնում։ Սա առանձնահատուկ վտանգ է։

Նա հիշեցրեց, որ հիդրոգենացված յուղերն ու մարգարինները դարձել են կարագի էժան փոխարինողներ։ Բայց դրանք պարունակում են միացություններ, որոնք ստացվել են բուսական և կենդանական ճարպերի երկարատև տաքացման արդյունքում։ Դրանք քաղցկեղածին են և կուտակվում են մեր օրգանիզմում։

Ավելորդ քանակությամբ տրանս ճարպերը հրահրում են ինսուլինի դիմադրություն, ավելորդ քաշ, շաքարախտ և խոլեստերինի ավելացում։

Բժիշկները հիշեցնում են, որ ածխաջրերի ավելցուկը նույնպես վատ է ազդում անոթների վրա, և քանի որ խոլեստերինը նորմալ վիճակի բերելու համար բավարար չէ միայն անառողջ ճարպերից հրաժարվելը։