Արդյունաբերականորեն մշակված չրերը կարող են գրգռել ստամոքսի լորձաթաղանթը և առաջացնել ալերգիկ ռեակցիաներ՝ ծծմբի երկօքսիդի առկայության պատճառով, «ՌԻԱ Նովոստի»-ին ասել է Մոսկվայի մարզի Առողջապահության նախարարության Կրասնոգորսկի հիվանդանոցի գաստրոէնտերոլոգ Ելենա Պեխոտինան։
«Արդյունաբերականորեն մշակված չոր մրգերը կարող են պարունակել ծծմբի երկօքսիդ՝ պահպանիչ, որը կարող է գրգռել ստամոքսի լորձաթաղանթը և առաջացնել ալերգիկ ռեակցիաներ», - զգուշացրել է Պեխոտինան։
Բժիշկը նշել է, որ բարձր կալորիականության և բնական շաքարի պարունակության պատճառով չրերը խորհուրդ չեն տրվում շաքարախտով, ճարպակալմամբ կամ ենթաստամոքսային գեղձի հիվանդությամբ տառապող մարդկանց, և որ անվտանգ չափաբաժինը օրական 30-40 գրամ է։
Գաստրոէնտերոլոգի խոսքով՝ չրերը մանրաթելի, կալիումի, մագնեզիումի, երկաթի և հակաօքսիդանտների կենտրոնացված աղբյուր են։
«Դրանք օգտակար են չափավոր քանակությամբ օգտագործելու դեպքում, հատկապես անեմիա, սրտանոթային հիվանդություններ և ֆիզիկական ակտիվության բարձրացում ունեցողների համար», - նշել է Պեխոտինան։

Русский