Դրամի փոխարժեքը՝ այսօր
Եղանակը՝ այսօր
ԱՌՈՂՋԱՊԱՀՈՒԹՅՈՒՆ

Ինչ է նշանակում պաղպաղակից կամ սառը ըմպելիքից հետո սուր ցավն ատամների մեջ

Blog Image

Պաղպաղակի և սառը ըմպելիքների սիրահարները հաճախ ուտելուց հետո ատամների մեջ սուր ցավ են զգում, ասել է իմպլանտոլոգ և բժիշկ Զուրաբ Բերձենաձեն:

Նա «Լենտա»-ի հետ զրուցել է այն մասին, թե ինչ կարող է առաջացնել այս ռեակցիան:

«Հաճախակի կամ անհասկանալի ցավը կարող է վկայել էմալով և դենտինով պաշտպանված նյարդային վերջույթներով ատամի փափուկ հյուսվածքի՝ կակղանի բորբոքման կամ խորը կարիեսի մասին»,- բացատրել է ատամնաբույժը:

Բերձենաձեն նաև նշել է, որ կարճ, բայց սուր ցավը, որը առաջանում է սառը, տաք կամ թթվային սննդից, կարող է առաջանալ, եթե ատամի էմալը նոսրանում է չափազանց կոշտ ատամի խոզանակի կամ հղկող ատամի մածուկի օգտագործման պատճառով: Այլ պատճառներից են էմալի ճաքերը կամ միկրոչիպերը, որոնք կարող են առաջանալ վնասվածքի, քնի ընթացքում ատամների կրճտոցի և ծամելու չափազանց մեծ ճնշման պատճառով։

Մասնագետը նաև լնդերի նահանջը նշել է որպես ցրտի նկատմամբ զգայունության բարձրացման մեկ այլ պատճառ։ Այս դեպքում ատամի պարանոցը, որը ծածկված չէ էմալով, բացվում է, ինչը ստիպում է ատամին սուր արձագանքել ջերմաստիճանի փոփոխություններին, այդ թվում՝ ցրտին։

Send