Պաղպաղակի և սառը ըմպելիքների սիրահարները հաճախ ուտելուց հետո ատամների մեջ սուր ցավ են զգում, ասել է իմպլանտոլոգ և բժիշկ Զուրաբ Բերձենաձեն:
Նա «Լենտա»-ի հետ զրուցել է այն մասին, թե ինչ կարող է առաջացնել այս ռեակցիան:
«Հաճախակի կամ անհասկանալի ցավը կարող է վկայել էմալով և դենտինով պաշտպանված նյարդային վերջույթներով ատամի փափուկ հյուսվածքի՝ կակղանի բորբոքման կամ խորը կարիեսի մասին»,- բացատրել է ատամնաբույժը:
Բերձենաձեն նաև նշել է, որ կարճ, բայց սուր ցավը, որը առաջանում է սառը, տաք կամ թթվային սննդից, կարող է առաջանալ, եթե ատամի էմալը նոսրանում է չափազանց կոշտ ատամի խոզանակի կամ հղկող ատամի մածուկի օգտագործման պատճառով: Այլ պատճառներից են էմալի ճաքերը կամ միկրոչիպերը, որոնք կարող են առաջանալ վնասվածքի, քնի ընթացքում ատամների կրճտոցի և ծամելու չափազանց մեծ ճնշման պատճառով։
Մասնագետը նաև լնդերի նահանջը նշել է որպես ցրտի նկատմամբ զգայունության բարձրացման մեկ այլ պատճառ։ Այս դեպքում ատամի պարանոցը, որը ծածկված չէ էմալով, բացվում է, ինչը ստիպում է ատամին սուր արձագանքել ջերմաստիճանի փոփոխություններին, այդ թվում՝ ցրտին։

Русский