Գետնանուշի կարագի հիմնական առավելություններից մեկը դրա բարձր սպիտակուցային պարունակությունն է: Մածուկի երկու ճաշի գդալը պարունակում է մոտավորապես 7 գրամ, կամ օրական խորհուրդ տրվող չափաբաժնի մոտավորապես 14%-ը: Գետնանուշը պարունակում է ավելի շատ սպիտակուց, քան մյուս ընկույզները, և սննդաբանները կարծում են, որ դրա ամինաթթվային պրոֆիլը այն դարձնում է հիանալի մկանային զանգվածը պահպանելու և վերականգնելու համար: Առողջ ճարպերի բարձր պարունակության հետ միասին (մոտավորապես 16 գրամ մեկ բաժնում), սա նպաստում է լիության զգացողությանը, նվազեցնում է չափից շատ ուտելու ռիսկը և, երբ համակցվում է չափավոր սննդակարգի հետ, կարող է նույնիսկ նպաստել քաշի կորստին: Վերջերս կատարված մի ուսումնասիրության համաձայն, ցածր կալորիականությամբ դիետայի շրջանակներում գետնանուշի կարագ օգտագործող գեր կանայք կորցրել են միջինում 3 կիլոգրամով ավելի, քան նրանք, ովքեր հետևել են առանց գետնանուշի կարագի դիետայի:
Գետնանուշի կարագի դրական ազդեցությունը նկատելի է նաև սրտանոթային առողջության վրա: Գետնանուշը հարուստ է մոնոչհագեցած ճարպերով, որոնք օգնում են բարձրացնել «լավ» խոլեստերինը և իջեցնել «վատ» խոլեստերինը: Բացի այդ, գետնանուշը պարունակում է մագնեզիում, մանրաթել, արգինին՝ ամինաթթու, որը բարելավում է արյան շրջանառությունը, և կալիում, որը օգնում է կարգավորել արյան ճնշումը: Մի ուսումնասիրության համաձայն, վեց ամսվա ընթացքում գետնանուշի կանոնավոր օգտագործումը կապված էր մասնակիցների մոտ սիստոլիկ արյան ճնշման զգալի նվազման հետ: Սակայն, նույնիսկ այս թվացյալ առողջարար մթերքն ունի իր սահմանափակումները։ Նախևառաջ, գետնանուշի կարագը բավականին բարձր կալորիականություն ունի. ստանդարտ չափաբաժինը (մեկ ճաշի գդալ) պարունակում է մոտավորապես 190 կկալ։ Այս մթերքի չափազանց օգտագործումը կարող է հանգեցնել ավելորդ կալորիաների և քաշի ավելացման, չնայած իր բացառիկ սննդային արժեքին։ Սակայն բազմաթիվ ուսումնասիրություններ ցույց են տալիս, որ ընկույզի չափավոր օգտագործումը ոչ միայն չի նպաստում ճարպակալմանը, այլև իրականում օգնում է կանխել այն։
Արտադրանքի որակը մնում է կարևոր գործոն։ Գետնանուշի կարագի շատ ապրանքանիշեր պարունակում են հիդրոգենացված յուղեր, ավելացված շաքար և աղ, ինչը նվազեցնում է դրա սննդային արժեքը։ Լավագույն ընտրությունը այն գետնանուշի կարագն է, որի բաղադրիչները ներառում են միայն գետնանուշ և, հնարավոր է, մի փոքր աղ։ Առանց ավելորդ հավելումների արտադրանքը կապահովի առավելագույն օգուտներ։ Վերջապես, բժիշկները կարող են խորհուրդ տալ սահմանափակել գետնանուշի կարագի օգտագործումը որոշակի քրոնիկ հիվանդություններ ունեցող մարդկանց համար, ինչպիսիք են երիկամների հիվանդությունները, ֆոսֆորի և կալիումի բարձր պարունակության պատճառով։
Ընդհանուր առմամբ, գետնանուշի կարագը ոչ միայն համեղ քաղցրավենիք է, այլև ֆունկցիոնալ սնունդ, որը օգտակար է մկանների, սրտի և իմունային համակարգի առողջության համար։ Հիմնականը բարձրորակ գետնանուշի կարագ ընտրելն է և այն չափավոր օգտագործելը։ Այսպիսով, եթե ամեն օր գետնանուշի կարագ ուտեք, կամրապնդեք ձեր մկանները, սիրտը և իմունային համակարգը, կնվազեցնեք արյան ճնշումը և «վատ» խոլեստերինը, և եթե նաև հետևեք ցածր կալորիականությամբ դիետայի, նաև կնիհարեք: Իհարկե, այս ամենը աշխատում է, եթե չչափազանցնեք գետնանուշի կարագը, այլ այն չափավոր օգտագործեք և համատեղեք հավասարակշռված սննդակարգի հետ։
Գետնանուշի նկատմամբ ալերգիա ունեցող մարդիկ պետք է հատկապես զգույշ լինեն, քանի որ նույնիսկ փոքր քանակը կարող է լուրջ ռիսկ ներկայացնել: Կա նաև աֆլատոքսիններից առաջացող պոտենցիալ ռիսկ՝ բորբոսից առաջացող տոքսիններ, որոնք կարող են զարգանալ գետնանուշի վրա, եթե այն պատշաճ կերպով չպահվի: Սննդի անվտանգության խիստ չափանիշներին չնայած՝ դժվար է լիովին վերացնել աֆլատոքսինով աղտոտման ռիսկը, ուստի լավագույնն է ընտրել վստահելի ապրանքանիշեր:

Русский