Առավոտյան դատարկ ստամոքսին թունդ թեյ խմելու սովորությունը կարող է հանգեցնել ստամոքսի խնդիրների և կարևոր միկրոէլեմենտների կլանման խանգարման, ՌԻԱ Նովոստիին ասել է գաստրոէնտերոլոգ և բժշկական գիտությունների դոկտոր Եկատերինա Կաշուխը։
Բժշկի խոսքով՝ թեյը վնասակար է դառնում, երբ այն ամբողջությամբ փոխարինում է ջուրը։ Թունդ թեյը հատկապես վնասակար է, քանի որ դրա մեջ տանինների կոնցենտրացիան աննորմալ է, դանդաղեցնում է ստամոքս-աղիքային շարժունակությունը և առաջացնում աղաթթվի ակտիվ արտազատում։
Խոց կամ գաստրիտ ունեցող մարդիկ կարող են ցավ և բորբոքում զգալ։ Սակայն թունդ թեյը կարող է նաև օգտակար լինել. այն կարող է դադարեցնել լուծը՝ աղիքային շարժունակությունը զսպելով։
Այնուամենայնիվ, թունդ թեյը խաթարում է սննդից երկաթի կլանումը, ուստի անեմիա ունեցող մարդիկ պետք է նվազագույնի հասցնեն դրա օգտագործումը։ Բժիշկը նշել է, որ սև թեյը պարունակում է բնական թունավոր նյութեր՝ պիրոլիզիդինի ալկալոիդներ, որոնք առաջացնում են ընդհանուր թունավորություն՝ վնասելով լյարդի բջիջները։
Չափավոր թեյի օգտագործումը չի վնասի այս օրգանին, բայց մասնագետը խորհուրդ է տվել չտալ թունդ թեյ փոքր երեխաներին։
Միևնույն ժամանակ, համեմունքներով՝ դարչինով, մեխակով, հիլով, չամանով, մշկընկույզով, կոճապղպեղով և կայենյան պղպեղով թեյը ոչ միայն համեղ է, այլև առողջարար։ Համեմունքները կարող են ոչ միայն տաքացնել ձեզ ցուրտ եղանակին, այլև նպաստել արյան շրջանառության բարելավմանը: Դրանք կարող են ավելացվել հյութերին, մրգային ըմպելիքներին կամ կոմպոտներին, իսկ երիցուկը, կալենդուլան, վարդի եղունգները, ալոճենին և այլ բուսական թուրմեր նույնպես օգտակար են: Ավելին կարդացեք մեր հոդվածում:

Русский