Ուտելուց հետո որոշ մարդիկ զգում են պառկելու ցանկություն, բայց այս սովորությունը կարող է լրջորեն խաթարել մարսողությունը, ասել է գաստրոէնտերոլոգ Անաստասիա Գոստրուսը։
Ուտելուց հետո պառկելիս ամենատարածված խնդիրը գաստրոէզոֆագեալ ռեֆլյուքսն է։
«Կերակրափողի և ստամոքսի միջև տեղակայված է ստորին կերակրափողի սֆինկտերը՝ մկանային օղակ, որը գործում է որպես «փական»։ Այն թույլ է տալիս սնունդը մտնել ստամոքս և կանխել դրա դուրս գալը։ Պառկելիս ստամոքսը հորիզոնական է, և այս «փականի» վրա ճնշումը մեծանում է։ Արդյունքում, սֆինկտերը կարող է ամուր չփակվել, ինչը թույլ է տալիս ստամոքսի պարունակությանը հետադարձվել կերակրափող։ <...> Մշտական ռեֆլյուքսը վնասում է լորձաթաղանթը և կարող է հանգեցնել լուրջ հիվանդության՝ ԳԷՌՀ-ի (գաստրոէզոֆագեալ ռեֆլյուքս հիվանդություն)», - զգուշացրել է նա «Գազետա»-ին տված հարցազրույցում։
Արդյունքում, մարսողությունը դանդաղում է և կարող է խաթարվել. սնունդը մնում է ստամոքսում՝ առաջացնելով փքվածություն և ծանրություն։ Մասնագետի խոսքով՝ սա նաև ազդում է նյութափոխանակության, արյան մեջ շաքարի մակարդակի և վերականգնման վրա, եթե մարդ ուտում է քնելուց 3-4 ժամից առաջ։
Այս և այլ խնդիրներից խուսափելու համար Գոստրուսը խորհուրդ է տալիս կարճ զբոսանքներ կատարել ուտելուց անմիջապես հետո, չպառկել ուտելուց հետո առնվազն 1.5-2 ժամ և չգնալ քնելու ուտելուց անմիջապես հետո։

Русский